Forældremødet: Nej tak til Facebook, ja tak til religiøs indoktrinering ?!
Forældremødet: Nej tak til Facebook, ja tak til religiøs indoktrinering ?!

For ikke så længe siden i skrivende stund var jeg til skoleårets første forældremøde i min store datters 3. klasse, sådan et sted kommer alle de ting frem som nogle er bekymret for og alle ting som man lige skal nå at have aftalt i fællesskab for klassen.

Jeg er bare ikke altid sikker på at forældrene altid er kompetente til at tage de rigtige beslutninger på deres børns vegne.

Og den er måske lidt svær at forklare, men prøv at følge mig.

En af debatterne i klassen gik naturligvis på Facebook-emnet, og om hvorvidt elevenerne så småt var begyndt at interessere sig for de sociale medier.

Nu siger Facebooks regler at man skal være 13 for at må oprette en profil, men må og kan er to forskellige ting, så der findes adskilllige børn under 13 med Facebookprofiler. I denne skoleklasse var det dog ikke så mange, og næsten alle forældre var i store træk enige om at Facebook var for tidligt for børnene, og de gerne så dem vente.
Det forstår jeg som sådan godt, jeg bruger Facebook dagligt, mest arbejdsrelateret, men også lidt privat. Så jeg har godt set og luret de farlige faldgrupper der findes ved at være på Facebook, noget som er sikkert nemmere for børn at ryge i. Men jeg har også set de positive ting der findes i Facebook, og hvordan man kan ‘udnytte’ det og finde fordelene. Facebook er ikke så farlig igen, man skal bare sætte sig ind i, og lære fra sig, om hvordan man bruger Facebook og især hvordan man ikke bruger Facebook.
Mine unger har heller ikke Facebook, men får det når jeg føler de er klar til at forstår brugen af det. Så hertil kan jeg godt forstå de andre forældre, jeg deler måske ikke frygten, men jeg forstår dem.

Men her kommer der to pudsige træk i klassedebatten som jeg syntes er værd at bide mærke i.

Det ene er at at flere af de samme forældre udtalte at de i stedet har ladet deres børn have Snapchat, altså den app hvor man kan tage et billede og sende til en anden med appen, og så kan det kun åbnes x antal sekunder og/eller x antal gange, og vupti så er det væk … fra appen i hvert fald … Men nok ikke fra cyberspace’s mange skyggekroge.

Se det fandt forældrene ikke nogle faresignaler ved ??!! Gad vide hvor mange billeder mon de unge kan nå at sende til andre, og andre kan nå at sende til dem, men som forældrene aldrig nogenside kommer til at se, for de appen automatisk sletter dem fra sig selv efter lidt tid. Jeg tænker det bare …..

Den anden lille ting jeg så lagde mærke til her i debatten om hvad der var skadeligt og hvad der ikke var skadeligt for vores alle sammens børn.
Det var at skolen, bemærk skolen, delte sedler ud fra den lokale kristne præst der oprettede nogle hold af noget de kaldte minikonfirmander. Altså at børnene over nogle skemalagte uger var inviteret til at deltage i fortællinger, lege, sange o.l. i kirken hvor de ville få større indsigt i kristendommen og de regler og dogmer som kristendommen gerne vil have at de begynder at leve under. I kortere træk er begivenhederne lavet for at fortælle børnene så tidligt som muligt, om hvad der er rigtigt og forkert ud fra kristendommens holdning.

Det I sig selv er ikke nødvendigvis galt, det lyder som en god plan for en religion at gøre, jeg tror at jeg vil gøre det samme med asatroen.

Men det er heller ikke jeg anfægter i dette sammenhæng, det jeg syntes er mega interessant i dette tilfælde er at de forældre der mener at Facebook er dødsensfarligt for deres børn, er de samme forældre som mener at religiøs indoktrinering er super fedt og helt i orden ??!! Og her er det jeg taber kæben.

For at forbyde brugen af Facebook i en endnu ukendt periode, men allerede nu acceptere, og aktivt bidrage til, at ens børn bliver puttet i en religiøs kasse og begyder at modtage religiøs læredom, og dermed fratage børnene deres mere frie valg om et par år.
Det forstår jeg slet overhovedet og absolut ikke?

Jeg forstår at Facebook og Kristendom er to forskellige ting, men jeg ser også at de begge sikkert kan være lige gavnlige og lige skadelige for mennesker, og især helt unge mennesker. Så er der nogen der gider at forklare mig hvordan i alverden det kan være der findes mennesker der ikke mener at man burde vente lige lang tid med dem begge. Hvordan i alverden der findes mennesker som mener at indlevelse i Facebook konsekvent er mere skadeligt end indlevelse i religiøs indoktrinering ??!! For det forstår jeg simpelt hen ikke, medmindre de selv er blevet indoktrineret fra barns ben, så giver det egentlig fint mening.

Nå ja, mine børn… De får Facebook når mor og jeg mener de er klar.
Når de er modne nok får de også lov til at vælge deres egen religion, eller vælge fra. Et eller andet sted tror jeg de bliver modne til Facebook før de bliver modne til religiøs indoktrinering, men sån’ er vi alle så forskellige.

Fotoet af Villingerød kirke på siden her er lånt under GNU reglerne af Malene Thyssen, http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Malene.
Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *