Den officielle danske Indfødsretsprøve er nyttesløs i forholdet til statsborgerskab
Den officielle danske Indfødsretsprøve er nyttesløs i forholdet til statsborgerskab

Vigtigt:

Efter gårsdagens indlæg her, hvor trætheden har fortaget sig lidt og jeg har vendt tankerne med mig selv og andre, er det lige vigtigt for mig at få det formuleret det yderligere (det originale indlæg forbliver uændret efter boksen herunder, sammen med min egen “nye” Indfødsretsprøve.

Det er ikke den officielle Indfødsretsprøve i sig selv der generer mig som sådan, jeg kan ikke se formålet med den, men den hjælper sikkert nogen med noget og så er dét jo fint nok. Men min harme og anfægt går på at i den i det offentlige lys overfor os almindelige dødelige, bliver opstillet som den eneste og i hvert fald afgørende faktor for et eventuelt statsborgerskab.

Jeg vil umiddelbart postulere at der er et kæmpe hjul med en masse brikker der hænger sammen i forbindelse med at få statsborgerskab, og mener ikke at den brik som udgøres af den officielle Indfødsretsprøve reelt er grundlæggende for om en person er i stand til at færdes som et positivt individ i et større blandet samfund som Danmark nu engang er. Jeg mener (håber, tror, tænker) at der er andre og langt vigtigere dele af processen for statsborgerskabet, og de dele får vi ikke at se og føle på samme måde som denne officielle Indfødsretsprøve. Det eneste denne historieprøve fortæller er hvilke bøger en person har læst, og det mener jeg ikke kan være en afgørende faktor for om jeg vil have denne person som nabo. Derfor skuffer det mig at især medierne men også staten i det hele taget ikke delagtiggøre os i alle de andre og langt vigtigere dele af processen også. Denne ene del når den på denne måde er serveret ude af kontekst, kan ikke skabe andet end en kedelig ja/nej debat med det vanelige mudderkast der fylder alle gængse medier i dagens Danmark. Og den eneste måde man kan ytre sin protest i mod denne debat er ved at hoppe ind i den selv. Som sagt, så gjort!

Jeg sidder her, en tilfældig sen aften i træthedens tegn og surfer lidt rundt, derfor er både indlæg og test sikkert fyldt med haste/sove-fejl, men det er ikke det vigtige. Det vigtige er at jeg støder på den nye Indfødsretsprøve der skal fortælle, hvad !?, om en person kan få statsborgerskab eller ej?

Jeg er ikke sikker på om jeg forstår ideen bag den prøve, spørgsmålene burde mere stå på nogle kort til en omgang trivial pursuit i den måske mellemsvære ende. Men jeg i min vildeste fantasi overhoved ikke få nogen som helst tanke for at det skulle være smart at lade de spørgsmål være dem, som afgjorde om en person kan få statsborgerskab eller ej?!

Basal historie må lægge ret meget ind under udenadslære og har vel intet at gøre med, om det er et godt menneske vi står overfor, eller ej. Og personens almene væremåde og ønske om at deltage i den verden som personen er i, må da til enhver tid være vægtet højere end personens kendskab til Karen Blixen eller  viden om EU Parlamentet.

Jeg tog den originale test på TV2 her, og jo, jeg har nok gjort mig en anelse dårligere end hvad ret er, og måske dumpet den med vilje. Men det fordi jeg ikke føler at den giver mig nogle signaler om hvad det er for en person der giver svarene. Men det er måske heller ikke meningen? Måske er der allerede foretaget disse tests der viser mere om personen end om personens viden. Men hvorfor får vi så aldrig noget af vide om det? Det ville da være mere betryggende at vide, men så igen skulle det være sandheden så kan det være medierne har vurderet at der er mere salg i at skabe ballade omkring en historiebaseret Indfødsretsprøve, end at fortælle at der virkelig er andre og bedre ‘tests’ som også bliver brugt.

Skulle det vise sig at denne udenadslære-historie-indfødsretsprøve virkelig er en/den afgørende faktor, og staten virkelig ikke har andre værktøjer, så jeg hurtigt lige her, i de sene aftentimers træthedsmoment, lige smedet en test sammen som jeg tænker fortæller meget mere om test-tageren er én jeg vil bo i nærheden af eller ej, end den der trivial pursuit test der drøner rundt på medierne lige for tiden.

God fornøjelse med testen, held og lykke:

There is no question

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *