Din Sankt Hans med afbrænding af kloge koner, er min midsommerfest hvor jeg fejre at de stadigvæk eksistere
Din Sankt Hans med afbrænding af kloge koner, er min midsommerfest hvor jeg fejre at de stadigvæk eksistere

I dag er det Sankt Hans! Det er en dag jeg går til med blandet følelser, for hvor jeg fejre midsommeren, solhvervet og naturens kræfter, så tager jeg også dyb afstand fra den modbydelige hekseafbrænding.

Af hvad jeg kan finde frem til blev den første (kendte) hekseafbrænding begået i Danmark, i Stege, år 1540. Disse modbydelige dødsstraffe af vores egne landsmænd og koner tog for alvor fat i 1626, hvor Christian IV lavede en lov som gjorde alt udførelse af magi  og hekserier strafbart, også selvom det var udført for at hjælpe nogen. Senere faldt stemningen for menneskeafbrændinger, men man udførte stadigvæk lynchninger af kloge mænd og koner helt op i 1800 tallet.
Den sidste (kendte) hekseproces i Danmark var på Ærø så sent som i 1936, altså mindre end 100 år siden i skreven stund. Med andre ord var der både opfundet biler og telefoner, mens man stadigvæk jagtede hekse. Her handlede det om Carl Vilhelm Goldmann (1858-1939) der blev anklaget for hekseri, men han fik medhold i at der var tale om injurier.

Som en kær ven, Suzanne Wowern Rasmussen, beskrev det i sin facebook-opdatering om hvorfor de ikke havde heks på bålet:
“På Landmatriklen kommer der heller ikke heks på bålet, og det er hverken fordi vi er politisk korrekte, eller historisk uvidende – men vi kan stadig høre vore formødres skrig, fra dengang kristmænd mente, at de var i deres gode ret til at brænde kloge kvinder på bålet”.

Der tager jeg mine tanker til overvejelse og ser på de unægtelige omstændigheder, hvor havde man stadigvæk officielle hekseforfølgelser i Danmark i nutiden år 2016, ja så ville både min mor, min kone, flere af mine nære venner og jeg selv inklusiv, sandsynligvis blive brændt på bålet.

Når det ikke er længere væk end, teoretisk, 1936, så kan jeg på ingen måde bifalde at skulle fejre en afbrænding af mine egne landsmænd og kloge koner på baggrund af at de bruger urter og energier til at hjælpe andre.

Jeg mindes ikke at man på den måde fejre nedslagtning af sine medmennesker i samme forstand, noget andet sted i vores kultur, eller nogen andres kultur for den sags skyld.

 

— MEN !!! —

Når det så er sagt, så går jeg stadigvæk med til Sankt Hans arrangementet, med min smukke familie i mine hænder, for heldigvis, folkets generelle uvidenhed omkring de historiske omstændigheder eller ej, så ved jeg at der til den festlige begivenhed der er i dag, kommer et flertal som kommer af en eneste fornuftig grund, nemlig dejligt samvær med andre skønne mennesker!
Og det giver også mine børn en meget bedre og kærlighedsfyldt forbindelse til traditionerne, både den vi holdt i går, og dem vi vælger at holde i morgen.

Den oprindelige traditionelle midsommerfest har sine helt gamle hedenske rødder hvor man fejrede naturens magi og at hjulet var nået til sommer solhverv, det er den vi i virkeligheden fejre i dag.

Så lad os fjerne heksene fra de danske bål, få de urtids gamle danske værdier lidt mere frem igen, og fejre vores alle sammens midsommer i kærlighed og tolerance.

Kærlig hilsen
malog

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *