Edderkoppe videnskab for fædre
Edderkoppe videnskab for fædre

En ting er at bruge svaret “det var et godt spørgsmål” som en dårlig undskyldning når dit barn spørger om noget, og du ikke lige har tid eller opmærksomhed til at give din pode et fyldestgørende svar.

En anden ting er at at sige “det var et godt spørgsmål” fordi dit barn så spørger om noget som får dig til at tænke over hvad filen det rigtige svar på spørgsmålet er. Den type spørgsmål der ligger i kedlen og bobler mens du næsten ikke kan vente med at komme hjem, og slå op i alverdens bøger og på alverdens hjemmesider for at finde svaret, og melde tilbage til dit smukke barn med noget rigtigt – for en gang skyld. Det er først og fremmest den fedeste stolthed man kan få når ens barns positivt nysgerrige tanker får én selv til at tænke videre på svar og løsninger.

Vores snart skolepige Sif Krusemynte, kiggede på mig i dag og helt ud i den blå luft kom spørgsmålet:

Farmand, hvor gør edderkopper egentligt af deres spind?

Se her kunne jeg godt komme med “det var et godt spørgsmål” undskyldningen og tromle videre i dagens dont, men den farmand ønsker jeg ikke at være. Ikke mindst fordi jeg ved at jeg har en datter som spørger af oprigtig nysgerrighed, hun er så observant på dyr i alle størrelser og arter, og elsker at undersøge og røre ved lige præcis edderkopper, karkelakker, melorme, fårekyllinger osv, så det var skam et meget eftertænksomt spørgsmål.

Så må en farmand kravle til solhjulet og åbenbart, med fornøjelse for man er jo nysgerrig, undersøge hvor edderkoppen så gør af sit spind når den er færdig med det, hvis man kan sige det sådan.

Svaret på hvad edderkoppen gør med sit spind

Se, det ligger sådan at det afhænger helt og holdent af hvilken edderkoppeart der er tale om, men for at generalisere lidt kan jeg godt bruge udtrykket ‘edderkopper’ som noget der i dette tilfælde gælder alle spindlere af edderkoppetypen. Så hæng mig ikke hvis du kender én der gør noget andet, man er nød til at generalisere lidt når man skal fodre sit snart 6 årig barn med hårde videnskabelige fakta.

Men det viser sig at edderkopper i store træk fatisk spiser sit eget spind. For at det skal give mening, så lad os forestille os en edderkop.

Et spind er lavet af proteiner, så for at edderkoppen kan lave et spind skal den bruge proteiner, og masser af dem. Hvis den bruger sine protein-resurser på et stort spind, og den opdager at det var en dårlig placering for der kommer ingen proteinrig mad i nettet, så er den nød til at flytte.
Men nu har den ikke nok proteiner i kroppen til at lave et nyt spind, så hvor får en klog edderkop nye proteiner fra?

Og nu er edderkopper ret kloge, de har brugt mange millioner af år på at udvikle sig, så mon ikke der har styr på deres egne evner?! Joh, den dropper nemlig ideen om nye proteiner og genbruger i stedet bare sine gamle proteiner, hvor den slet og ret spiser sit gamle spind så den kan have energi til at bygge et nyt et andet sted.

Også når det går i stykker, kan den spise de ødelagte tråde og genopbygge proteinerne til nyt spind.

Der er visse edderkoppearter der faktisk har det som en fast rutine, hver eneste dag, at spise sit net og bygge et nyt op. HVER DAG?!

Og for det ikke skal være løgn, så findes der også edderkopper der spiser/stjæler andre edderkoppers spind/proteiner.

Så lige nu sover Sif sødt i sin seng, men jeg glæder mig til i morgen hvor jeg kan give hende svaret på hendes spørgsmål “Farmand, hvor gør edderkopper egentligt af deres spind?”

Gode spørgsmål fortjener nemlig gode svar!

Kærlig hilsen
mariusanhaltlillelogo

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *