Mit bål har ingen heks på toppen. Har dit ?
Mit bål har ingen heks på toppen. Har dit ?

Så nærmer midsommeren sig hastigt igen, lige så gør Sankt Hans aften, og præcis ligesom sidste år skrev jeg til arrangørerne (via deres begivenhed på Facebook) af det lokale “fællesbål” i Korsør, Organiseret af OplevKorsør og (noget af) Korsør holder sammen. Jeg skrev ligesom jeg gjorde sidste år, for at bede dem overveje at undlade heksen på toppen af bålet.

Min holdning til at have en heks på bålet kan blandt andet læses nærmere i sidste års indlæg baseret på samme begivenhed.

Men for god ordens skyld kan jeg godt gentage det essentielle her, så I ikke behøver alt det klikkeri.

Jeg føler i mit hjerte at brænde heksedukker af på bålet, er at holde en tradition i live som er baseret på frygt, uvidenhed, tørsten efter magt og søgen efter syndebukke.

Det er hverken et minde eller en tradition jeg mener høre nogen steder til, og slet ikke når den har overtaget den oprindelige tradition, som egentlig burde være den tradition der blev holdt i hævd; Nemlig fejringen af midsommer og solhvervet. Lyset, sommeren, året, frugtbarheden, klimaks, solen og styrken har været fejret længe før og i mange mange flere år end den Bestialske “tradition” at brænde vores uskyldige familiemedlemmer af, som er Sankt Hans, og vil være det så længe der sættes menneskedukker på toppen.

Vi kender alle sammen en eller anden der ved noget særligt om urter, eller som taler med sine kæledyr, måske kender vi endda en der kan forudse ting ske, eller fjerne smerter fra andre blot ved en håndspålæggelse eller måske en nål ?!
Alle disse og mange flere ville have været udsøgte mål for at blive henrettet, hvis der stadig blev udført hekseafbrændinger i Danmark. Læg mærke til at jeg skriver i Danmark, for såkaldte hekse bliver stadigvæk jagtet og henrettet i andre lande i verden. Disse hekse, og ikke mindst dukken på toppen af bålet kunne vi ligeså godt opkalde efter de mænd og kvinder som vi kender i levende live, og som har de evner eller interesser som jeg før nævnte.

Først der vil vi måske kunne se hvor forkert det er at fejre noget så smukt og helligt som solhvervet, ved at udføre en afbrænding af vores egen søster, bror, mor, far, kone, mand eller barn.

 

For informationens skyld, og for at anskue omfanget af de modbydligheder der er blevet begået i gennem sådanne “traditioner”, kan jeg fortælle at;

Den ældst kendte heksebrænding fandt sted i Stege på Møn i 1540, og den sidste heks, der blev brændt, var Anne Palles, der blev henrettet i Nykøbing Falster 4. april 1693. Der i mellem er ca. 1000 mennesker blevet henrettet på bål for hekserier i Danmark alene, og det er kun det antal vi kender til, så er der naturligvis alle dem ikke har hørt om.
I året 1800 blev 82 årige Anna Klemens fra Brigsted ved Horsens, pryglet til døde, med beskyldning for at være heks. 
Så sent som i 1936 stod Carl Vilhelm Goldmann fra Ærø, anklaget for hekseri, han blev dog frikendt …. meen, 1936 ?! Det er jo praktisk talt i forgårs…

 

Jeg ser det som vulgært at fejre noget som helst, ved en opstillet gentagelse af regulære folkedrab og henrettelser af uskyldige mennesker, og kan ikke bakke op om en tradition der så direkte hylder uvidenheden mere end noget andet.

Omvendt så fejre jeg altid solhvervet, for det den ægte tradition der har rørt, ikke bare vores kultur, men stort set rørt samtlige kulture i hele verden. Og hvis noget, så er lyset og styrken i hvert fald værd at give videre til kommende generationer.

Derfor har mit bål ingen heks på toppen, har dit ??

 

Det er nok ikke noget overraskelse at min forespørgsel til disse grupper blev afvist igen, sidste år var deres begrundelse delvis at det var tradition og de mente at man skulle passe på med at være for politisk korrekt. I år er det udelukkende den del af henrettelserne som de kalder “tradition”, at de læner sig op af som argument for hvorfor de naturligvis bliver ved med at brænde hekse af.

 

Jeg vil også gentage min begivenhed

 

Igen i år vil jeg tage ud i Korsør Lystskov på samme dag som de vælger at brænde heksene af, hen af ved 23 tiden. Der vil jeg holde en lille ceremoni for, ikke at brænde hekse, men for at mindes de hekse som bliver brændt af hvert år på denne dag.

Jeg byder alle der vil deltage og dele gode energier med alle verdens hekse, velkommen til at komme ud og være med. Det er blot en lille renhjertet og uformel ceremoni, i den spirituelle ende af skalaen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *