Smilys og Emojis gør os dumme ???
Smilys og Emojis gør os dumme ???

(Husk at deltage i afstemningen under indlægget)

Jeg har egentlig altid, så længe jeg kan huske i hvert fald, bruge ironi og sarkasme i både mit rædsomme talesprog og mit skrækkelige skriftsprog ?

Det har aldrig rørt mig om folk overhovedet kunne forstå min humor, og langt hen ad vejen har de fleste alligevel nok godt kunne ?
Indtil smilyen blev opfundet!

For nogle år siden fangede jeg mig selv i at bruge smileys, emojis o.l. til rigtig meget af det jeg skrev. Naturligvis var det hovedsageligt i forbindelse med sms kommunikation, opslag på Facebook og deslignende. Men også ved emails, små gule lapper og alt muligt andet ?

Frygt for misforståelse?

Jeg stilte mig selv spørgsmålet om hvorfor i alverden jeg dog gjorde det, og har reelt ikke kunne komme på et fyldestgørende svar endnu ? Men jeg mistænker på det kraftigste at det skyldes en frygt for at blive misforstået. Det er altid nemt at blive misforstået, men især efter de sociale medier er opfundet, er det blevet ekstremt nemt at blive misforstået, og så endda af flere hundrede (eller mere) på samme tid ? Jeg tror det lægger et ubevist press på én, når man potentielt kan blive ramt af en shitstorm på grund af en simpel misforståelse.

Af frygten for at blive misforstået af masserne, begynder man at give udtryk for sin “følelsesmæssige” tilstand i det/de ord man skriver. Så man f.eks. kan skrive noget groft til en ven, og samtidig lige lægge et lille ikon efter teksten der illustrere at man naturligvis kun mener det for sjovt, din båtnakke ?

At bruge smileys og emojis o.l. gør det uhyre enkelt at udtrykke alt fra foragt til kærlighed, og helt uden brug af ord og eftertænksomme formuleringer.

Jeg mener endda at have læst, at sprognævnet acceptere en smiley som erstatning for et punktum. Gad vide om dansklærene er enige ?

Nemhed = Dumhed

Lige præcis den “nemhed” som en smiley eller emoji kan bidrage med tror jeg gør os dummere, langt dummere end vi vil kendes ved ?

Vi har en tendens til at læne os op af nemhed, fordi det sparer os enten for tid, eller penge eller energi. Men nemhed har en bagside ?
Holder vi op med at løbe, gå, kravle, klatre, gribe osv. så mister vi muskelmasse og vores grovmotorik forværre, også selv om vi er “voksne”. Holder vi op med at bruge dåseåbnere, fjernbetjeninger og knapper på dankortterminaler, så vil vores led i vores smukke fingre gå i stå og vores finmotorik forværres. Holder vi op med at benytte os af eftertænksomme formuleringer, så mister vi helt naturlig evnen til både at formulere os og til at være eftertænksom. Og ikke mindst, begynder vi at skulle lave en grafisk illustration hver eneste gang vi forsøger at være ironisk eller sarkastisk, så vil der ikke længere være nogen tilbage som overhovedet ved hvad ironi og sarkasme går ud på ?

Vores egne børn

Der er mange ting der gør livet nemmere i det korte løb, og dermed samtidig gør evnen svagere til at klare tingene selv i det lange. Det er alle ting jeg med tiden gerne vil tage fat i og angribe, især for mine børns skyld.

Jeg er for tiden “efter” vores ældste datter på snart 8, ikke sådan med skideballer, men jeg forsøger at motivere hende til at sms’e sine veninder med ord og sætninger. Jeg ved at smileys og alt det der, er de unges måde at kommunikere på i dag, og bevares, jeg laver heller ikke lyn og torden hvis hun laver en smiley i enden af en sætning en gang i mellem. Men jeg tror på og holder fast i at hele samtaler bestående næsten udelukkende af smileys og emojis godt kan risikere at være fordummende, for ved at udelukke brugen af ord og sætninger i deres kommunikation, så fjerner de en helt automatisk og naturlig selv-læring, i lige præcis at kunne formulere sig, og i øvrigt med deres alder taget i betragtning, også øvelsen i at stave.

Jeg fanger også mig selv i at kaste en smiley ind i en besked ind i mellem, nogle gange oftere end andre måske. Men jeg laver den langt mindre end jeg gjorde før, netop fordi jeg så omvendt tror at brugen af ord og sætninger måske endda gør mig, hvis ikke klogere, så i hvert fald dygtigere ?

Og med hensyn til ironien og sarkasmen, så er jeg der helt holdt op med at bruge smileys, jeg tænker at jeg lige så kan træne resten af nemhedskulturen i at forstå det jeg mener og ikke det de læser!

Såe’ giv gerne en kast i kommentaren om din egen brug af smileys i dit eget liv?!

Hvad tænker du om smileys og emojis ?

Se resultater

Indlæser ... Indlæser ...
Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *